Kjøttet kommer normalt fra såkalt tung gris, som gir en stor og saftig ribbe. I tillegg blir kjøttet modnet i henhold til gode håndverkstradisjoner.
Idsøe sin ribbe kommer fra gris som er oppvokst på gårder på Jæren og i Rogaland, så dette er kortreist vare. I butikken velger du størrelse og kvalitet ut fra dine ønsker. Og vi ruter naturligvis svoren for deg!
Beregn ca 500 g ribbe per person.
Serveres tradisjonelt med medisterkaker og medisterpølser, rødkål, rosenkål, stekte epler og svisker, kokte poteter og saus laget av kraften fra ribben.
Ca 500 gram tynnribbe per person
2,5 dl kyllingkraft
7,5 dl vann
3 laurbærblad*
2 stjerneanis*
½ kanelstang*
6 nellikspiker*
6 hvitløksfedd*
2-3 cm fersk ingefær*
3 dager før gnir du ribba godt inn med salt og pepper. Pakk ribba inn i folie, og la stå i kjøleskapet. Sett ovnen på 180 grader. Legg ribben i en form med svoren ned, fyll formen med kraft, vann og krydder (*etter smak). Legg aluminiumsfolie over formen.
Ta ut ribben og snu den etter 45 minutter. Sett temperaturen ned til 90 grader. Krøll sammen folien og legg den under ribben slik at fettet renner av. Bruk steketermometer for å følge med på temperaturen.
Sett ribben tilbake i ovnen når den når 90 grader og la den stå i ca 7 timer, til steketermometeret viser 80 grader.Sett så ovnen på 275 grader, og la ribben steke i 20 minutter for å utvikle svoren. Når svoren er klar, lar du ribben hvile udekket på kjøkkenbenken i 45 minutter.
Del den opp og server. Resultatet er en svært god ribbe med perfekt svor.
Hvis du ikke har tid til å bruke hele dagen på ribben, kan du la være å skru ned temperaturen etter de første 45 minuttene. Kjernetemperaturen vil da komme opp i 80 grader i løpet av et par timer og du kan skru opp varmen som beskrevet ovenfor for å få svoren sprø.
Oppskriften på langtidsstekt ribbe er sterkt inspirert av Verdens beste ribbe på Heiamat.no