Ved Bagerbryggen 3. juni 1944
Veiledende steke-/koketid og kjernetemperatur for utvalgte kjøttstykker.

Tid og temperaturer

Steketiden vil variere fra ovn til ovn, størrelsen og temperaturen på stykket, (det beste er å la kjøttet få romtemperatur før du steker det), og hvor kraftig kjøttet er brunet på forhånd. Vi anbefaler derfor at du bruker et steketermometer.

Husk at temperaturen på kjøttet vil fortsette å stige et par grader også etter at du har tatt det ut. Tallene nedenfor er ønsket slutt-temperatur.​ Det er viktig å la kjøttet hvile før du skjærer i det. Dekk det gjerne med aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle mens det hviler.

Biff i stykker
Stekes i varm panne med smør og/eller olje. For et lynkurs i biffsteking, se for eksempel Matprat.no

Tid/temperatur: 2 - 4 minutt på hver side, avhengig av tykkelse/temperatur

Kjernetemperatur: Rød: 55 - 65 grader. Rosa: 57 - 58 grader. Grå: 60 grader

Biff, helstekt
Brunes først godt i varm panne, stekes så ferdig i ovnen.

Tid/temperatur: 125 - 180 grader

Kjernetemperatur: (Som biff i stykker)

Oksesteik
Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovn eller jerngryte.

Tid/temperatur: 150 grader, ca to timer, evt 100 grader i 3 - 4 timer

Kjernetemperatur: 59 - 60 grader

Svinesteik
Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovn.

Tid/temperatur: Som oksesteik

Kjernetemperatur: 60 - 70 grader

Juleskinke
Trekkes (småkokes) i gryte eller stekes i ovn

Tid/temperatur: Ca 1 time pr/kg

Kjernetemperatur: 75 - 76 grader

Ribbe m/svor
I ovn, først under folie med svoren ned og 2 - 3dl væske, snu og bygg opp under midten, stek ferdig uten folie. Eller prøv "Verdens beste ribbeoppskrift" fra Heiamat.no.

Tid/temperatur: 220 grader i 45 minutt, etterfulgt av 200 grader ca 1,5 time

Kjernetemperatur: 80 grader

Lammelår
Stekes i ovnen. Pass på at steketermometeret ikke treffer bein. Ved langtidssteking brunes låret først i ovnen ved høy varme.

Tid/temperatur: 125 grader, 2 - 3 timer eller 70 grader, ca 7 timer

Kjernetemperatur: Rosa: 60 - 65 grader. Grå: 70 grader.

Lammestek
Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovnen.

Tid/temperatur: Som lammelår

Kjernetemperatur: Som lammelår

Lammebog m/ bein
Langtidsstekes i ovnen, gjerne under folie. Prøv for eksempel Jamie Olivers oppskrift fra Godt.no

Tid/temperatur: 170 grader, ca 4 timer

Lammerull
Trekkes i gryte. Kjøles gjerne ned under lett press.

Tid/temperatur: 1,5 - 2 timer

Kjernetemperatur: 70 - 75 grader

Lammecarré
Periodestekes i varm ovn. Det vil si at den stekes i to omganger, med en pause mellom. Husk å la kjøttet hvile for du skjærer i det.

Tid/temperatur: 220 grader. 12 minutt i ovn, 12 minutt hvile, 12 minutt i ovn.

Kjernetemperatur: Rosa: 57 - 58 grader. Grå: 60 grader.

Lammeskank
Langtidsstekes i ovn eller jerngryte. Se for eksempel bresert lammeskank fra Heiamat.no.

Tid/temperatur: 130 - 150 grader, 4 - 5 timer

No items found.